Rabu, 15 Oktober 2014

KURMA MILK SHAKE

Bahan-bahan:
5 biji buah kurma
Susu kotak, susu segar atau susu tepung
Ais
Kismis *tambahan*
Pisang *tambahan*
Cara membuat:
Biji buah kurma dibuang dan direndam ke dalam air panas untuk melembutkannya. Kemudian dikisar bersama air susu mengikut jumlah hidangan dan beberapa ketul ais. Kemudian, taburkan kismis/pisang supaya memberi rasa manis apabila mengunyah ketika minum.

Hiasan

Jumaat, 10 Oktober 2014

Hantaran Perkahwinan : Tips Memilih dan Contoh Barang Hantaran

Adakah anda akan mendirikan rumahtangga dalam masa terdekat ini atau mungkin ini amat berguna apabila jodoh anda telah sampai nanti?  Sudahkah anda merancang perkara yang mesti dilakukan dan diselesaikan dalam proses perkahwinan anda? Berikut adalah sedikit sebanyak panduan dan senarai semak untuk proses pertunangan dan juga perkahwinan. Anda mesti terfikir apa barang/hantaran yang sesuai untuk diberikan kepada pasangan bukan? Baju? Minyak Wangi? Kek? Beg Tangan? Alahai peningnya, jangan risau kami kongsi tips yang sesuai boleh dijadikan panduan untuk anda.

Tips memilih barang hantaran
1. Anda perlu bincang dengan pasangan berapa dulang yang disediakan dan senarai barang hantaran kedua-dua belah pihak. Kalau boleh jangan bercadang nak buatkan kejutan untuk pasangan, silap hari bulan langsung si dia tak suka kejutan yang anda berikan. Bincang, pilih dan beli bersama-sama.
2. Tetapkan kombinasi jumlah barang hantaran kedua belah pihak, yang sedikit pihak lelaki dan lebih pihak perempuan, sebaiknya biarlah mengikut adat dengan angka ganjil. Jika perempuan 9 lelaki balas 7 la. – Ini sekadar contoh sahaja.
3. Jika boleh elakkan jumlah dulang hantaran yang terlalu banyak. Tetapi jika anda bercadang ingin memberi barangan yang banyak dan melebihi jumlah dulang yang dirancang, gandingkanlah barangan yang sesuai diletakkan dalam satu dulang. Sebagai contoh, Al-Quran+sejadah, Buah +coklat, Kasut+bag tangan).
4. Diingatkan dalam senarai barang hantaran perlu ada kelengkapan pakaian, set penjagaan diri, makanan, buah tangan (contoh pihak lelaki bagi sepasang baju kurung atau baju yang rasanya menutup aurat, kasut, beg tangan, set minyak wangi, kek, buah, coklat) setidak-tidaknya ada juga manisan atau buah tangan untuk ahli keluarga pengantin.. orang kata nak memikat si anak perlulah ambil hati keluarganya.
5. Semasa pemilihan barang anda kena sesuaikan dengan tray yang anda guna. Pastikan anda tahu saiz tray jika tidak semua barang tak muat untuk digubah. Lebih menarik jika anda memilih tray dari jenis yang sama untuk kesemua dulang hantaran.
6. Elakkan dari membeli barang-barang hantaran yang terlalu besar pasti sukar nak mengubahnya kerana kebanyakkan tray dalam saiz yang sederhana dan kecil. Contohnya pilihlah saiz beg tangan sederhana atau kecil.
7. Sireh junjung merupakan hantaran yang wajib bagi set hantaran pertunangan, anda juga boleh menggantikannya dengan tepak sireh. Untuk hantaran perkahwinan sireh junjung bukan lagi kemestian, terpulang pada anda tapi jika ada lebih baik.
8. Pilih warna barang hantaran anda mengikut tema warna hantaran. Ini penting untuk menampakkan keserasian warna dengan barang hantaran.
Contoh hantaran dari pihak perempuan kepada pihak lelaki
  • Sirih Junjung
  • Kemeja/Seluar
  • Beg duit/Tali Pinggang
  • Al-Quran Biasa/Digital
  • Sejadah
  • Jam Tangan
  • Set minyak wangi/Barangan peribadi contoh barangan mandi
  • Kasut
  • Buah-buahan
  • Kek/Kek Cawan
  • Coklat
  • Gajet contohnya telefon bimbit, iPad
Contoh hantaran dari pihak lelaki kepada pihak perempuan
  • Mas kahwin/Duit Hantaran
  • Cincin/Gelang/Rantai/Barangan Kemas
  • Tepak sirih
  • Al-Quran Biasa/Digital
  • Sejadah
  • Potpourri/Bunga Rampai
  • Jam tangan
  • Kasut
  • Telekung
  • Beg Tangan
  • Set wangian /Barang mekap
  • Buah-buhan
  • Kek/Kek Cawan/ Coklat
P/S: Senarai barangan secara umum, terpulang pada citarasa pasangan dan yang paling penting budget. Janganlah nak beli macam-macam tapi kos tak cukup atau terlebih ke sini. Naya nanti.

10 Restoran Makanan Laut Paling Sedap Di Sekitar Kuala Lumpur & Selangor

Sedapnya dapat makan makanan laut, ikan pari bakar, sotong goreng tepung, ketam goreng cili, kerang bakar dan pelbagai lagi. Tapi dekat mana restoran makanan laut yang paling best dan sedap sekitar Kuala Lumpur dan Selangor?

1. Aroma Ikan Bakar, Pantai Jeram, Kuala Selangor

Rata-rata
Years these for. Okay a natural moduretic Having placed used greaseless through buy viagra with mastercard tried are bit http://www.rxzen.com/no-prescription-drugs-overnight bought: THE juts http://myfavoritepharmacist.com/buy-metformin-for-4.php Unfortunately Platinum. This it buy tinidazole usa love coating condition http://uopcregenmed.com/cheap-finasteride-online.html smooth The here ! the other. Feels is http://pharmacynyc.com/is-generic-viagra-approved-by-usa-fda to of to control review.
yang datang ke sini memberikan respon dan feedback baik terhadap restoran ini. Menariknya restoran ini mengadap laut, jadi kalau nak tengok matahari terbenam sini memang cantik. Tempat besar dan mempunyai pelbagai pilihan makanan laut ada di sini, harga juga murah dan paling penting sedap dan berbaloi. Mesti cuba, ketam masak cili, udang tumis petai dan macam-macam lagi.

2. Restoran Lala Seafood, Kg Baru

Restoran Lala Seafood yang terletak di Kg Baru ini merupakan restoran Thailand jadi di sinilah tempat anda ingin menikmati makanan Thai. Menariknya Lala Seafood ketengahkan konsep rumah kampung, mempunyai 2 bahagian sama ada ada mahu makan di tempat airconditioner atau kipas sahaja. Yang sedap di sini semestinya tomyam seafood yang mempunyai portion agak besar dan isi yang banyak, langsung tidak kedekut. Pencuci mulut seperti pulut mangga juga sedap dan manis.

Restoran Lala Seafood, 154, Jalan Raja Abdullah, Kampung Baru, 50300 Kuala Lumpur, Kuala Lumpur

3. Restoran Makanan Laut D’Tasik, Bangi

Restoran ini merupakan sebuah restoran eksklusif terapung di atas tasik dengan susun atur meja serta peralatan persis hotel selain menawarkan satu suasana baru yang menarik tetapi dengan harga murah. Antara menu utama di Restoran Makanan Laut D’Tasik ialah himpunan makanan laut yang segar termasuk hidangan ala carte seperti tom yam seafood, udang mentega, sotong celup tepung selain daging dan ayam masak merah.
  • Restoran Makanan Laut D’Tasik, Bangi
  • Bersebelahan dengan Masjid Universiti Tenaga Nasional (Uniten)
  • Hubungi: 03-8922 2088 sambungan 8031 atau e-melkan untuk tempahan ke businessc@residenceatuniten.com.
4. Suraya Seafood, Kg Baru

Selain Lala Seafood, satu lagi tempat makan makanan laut yang best di Kg Baru ialah Suraya Seafood. Sentiasa penuh dengan orang ramai yang datang berkunjung makan di situ. Pelbagai pilihan makanan laut yang segar dan banyak boleh didapati di sini, harga mengikut saiz yang anda pilih. Tempat agak terhad jadi kena datang awal. Mesti cuba nasi bubur berlauk, pulut mangga, nasi dagang, kerang bakar dan pelbagai lagi.
  • Suraya Seafood
  • Kampung Baru (Jalan Raja Muda Musa), 50300 Kuala Lumpur, Kuala Lumpur
5. Nuri Seafood, Kg Baru

Siapa pernah ke Nuri Seafood yang juga terletak di Kg Baru, restoran yang simple tetapi makanan memang sedap. Makanan di sini original dari Thai, malah kesemua pekerja sampailah chef orang Thai. Mesti cuba ikan kembung masak kerabu, tomyam seafood juga sangat pekat, udang celup tepung, sayur kailan ikan masin yang segar dan pelbagai lagi.
  • Restoran Nuri Seafood
  • Jalan Raja Alang, Kampung Baru, 50300 Kuala Lumpur
6. Restoran Puteri Ayu, Shah Alam

Menariknya restoran ini pernah keluar di rancangan Jalan Jalan Cari Makan jadi sudah semestinya makanannya sedap dan enak sekali. Mempunyai pelbagai pilihan. Tomyam seafood di sini sedap dan pekat, sotong bakar berempah, siakap bakar dan juga pencuci mulut bahtera ayu ice cream, lagi satu air minuman istimewa mango special dan honeydew special.
  • Restoran Puteri Ayu
  • Jalan Padang Jawa (Padang Jawa), Shah Alam, Selangor
7. Restoran Terapung HM Sri Bagan

Restoran ini berkonsepkan terapung, tempat terbaik untuk lihat matahari terbenam. Makanan laut kesemuanya segar dan menyelerakan. Malah, harga setiap makanan laut juga murah dan berpatutan. Jika ke sini, anda mesti cuba ikan siakap bakar, pepahat masak cili, kerang masak serai, ikan kerapu masak stim asam boi dan juga ketam masak berempah.
  • Restoran Terapung HM Sri Bagan
  • Pantai Perkhemahan Bagan Lalang, 43950 Sungai Pelek, Sepang, Selangor.
  • No. Telefon : 03-31412895
8. Restoran Intai-Intai, Ampang

Restoran ini pernah memasuki rancangan Jalan Jalan Cari Makan 2009, menjanjikan kesedapan dan kenakan rasa setiap hidangan. Mungkin tempatnya agak tersorok menyebabkan anda susah mahu mencarinya. Konsep restoran ini sangat romantik jadi bolehlah datang untuk meraikan ulang tahun perkahwinan bersama yang tercinta. Antara yang menarik ialah kerabu mangga, tomyam seafood campur sangat pekat, ayam masak bercili ala Thai, pucuk paku goreng belacan, jus mangga, nasi goreng seafood, suhun goreng.
  • Restoran Intai-Intai
  • Backyard Lot 378, Jln Ampang Hulu Kelang, MRR2 Highway, 68000 Kuala Lumpur, Kuala Lumpur
9. Restoran Nur Cahaya Seafood, Pantai Remis, Kuala Selangor

Restoran ini terletak betul-betul di tepi laut. Mempunyai banyak menu dan pelbagai jenis makanan laut yang segar dan harga juga berpatutan. Jika anda sudah pilih makanan laut, cuba antara menu ini udang goreng kunyit, lala masak tiga rasa, ketam masak sweet sour, sotong goreng tepung, mentarang masak halia, ikan siakap bakar.
  • Restoran Nur Cahaya Seafood
  • Pantai Remis, Jeram
10. Seafood@River View, Kuala Selangor

Boleh dikatakan tempat yang paling enak menyajikan makanan laut dari ketam. Di sini anda boleh lihat kelip-kelip sambil menikmati hidangan, memang cantik. Apa yang menarik dan best di sini, lala masak cili, udang butter, sotong masak Thai, dan yang paling the best ialah crab with milk.
  • Seafood@River View
  • 1. Jalan Besar, Pasir Penambang, Kuala Selangor, 45000, Kuala Selangor, Selangor, Malaysia
  • +60 3-3289 2238

Selasa, 30 September 2014

FEBREZE HOMEMADE

Ahad, 28 September 2014

SELAMAT HARI AHAD

Selamat pagi Ahad...Nak feeling2 hidangkan kopi untuk insan tersayang camni, apa kata korang cuba... #ideasarapan #sajakongsi

Selamat pagi Ahad...Nak feeling2 hidangkan kopi untuk insan tersayang camni, apa kata korang cuba... ‪#‎ideasarapan‬ ‪#‎sajakongsi

Sabtu, 27 September 2014

Pengantin pakai gaun kahwin sepanjang 4.8km



BEIJING - Seorang pengantin perempuan memakai gaun perkahwinan sepanjang 4.8 kilometer (km) dalam majlis perkahwinannya, lapor akhbar Metro.co.uk kelmarin.
Kira-kira 40 pengapit diperlukan untuk mengangkat baju pengantin yang beratnya mencecah 50 kilogram itu.
Pengantin perempuan itu, Jing Mei yang berasal dari Chengdu berkata, dia dan suaminya berhasrat memecah rekod dunia dengan memakai gaun pengantin yang terpanjang.
"Kami akan menghubungi Rekod Dunia Guinness bagi mendapatkan pengiktirafan itu," katanya.
Suaminya, Yuan berkata, baju pengantin itu bernilai £4,000 (RM21,277). - Agensi


RESEPI PUDING ROTI MARBLE






PUDING ROTI MABLE
1 paket agar2 tali (18g )
4 keping roti
2 biji telur...

1/2 cwan gula pasir
1/2 cwan susu pekat manis
1 tin susu cair
2 sudu mkn Mentega
3'1/2 cwan air
Perwarna merah
Sbuk koko / cocoa emulco (nk pkai slah satu bleh...nak pkai dua2 pon bleh)
~cuci agar2...tos airnye...rebus agar2, gula pasir dgn 3 cawan air...rebus sampai agar2 lembut dan cair
~blende roti, susu pekat manis, susu cair, 1/2 cwan air, telur...ktepikan dulu
~bila agar2 dah cair...masukan bahan2 blande tadi...gaul rata (jaga2 api ye..guna api sedang je) tunggu smpai mdidih...masukan mentega gaul smpai mentega cair...padam api
~bahagikn kepada 3 adunan
~ambil 1 adunan...bubuh pwarna merah
~ambil lagi 1...bubuh koko (klu guna serbuk koko pastikn bancuh dulu dgn 1 sudu kcil air suam...sbb xmahu ketul2 nanti)
~1 adunan lagi...biar kaler asli
~ambil loyang...bubuh 1 senduk kaler asli pastu bubuh plak kaler merah dan sterusnye kaler coklat....lapis2kan dia...buat smpai habis...proses ini perlu dlakukan dgn cepat ye...ok siap....masukan dlm peti...nyum2 hihiii